مقالات آموزشی

سنگ های ساختمانی

سنگ

سنگ ها مواد سختی هستند که از مقاومت بالایی برخوردار هستند و در رنگ ها و جنس های متنوعی وجود دارند که به همین دلیل از قدیم جزو پرکاربردترین مصالح ساختمانی بوده اند. سنگ ها علاوه بر اینکه  نقش مهمی در مقاوم سازی ساختمان دارند، از آن ها در زیباسازی ساختمان هم استفاده میشود. از ویژگی های منحصر به فرد سنگ ها میتوان به مقاومت بالا ، جلاپذیری ، مقاومت سایشی و ضربه ای ، قابلیت شستشو ، ثبات رنگ و… اشاره کرد. دانستن ویژگی های منحصر به فرد هر سنگ به شما کمک زیادی به شما در انتخاب کردن می کند پس با ما همراه باشید.

انواع سنگ های ساختمانی و کاربرد آنها

 سنگ گرانیت

سنگ گرانیت جزو پرکاربرد ترین سنگ های ساختمانی است که جزو دسته سنگ های آذرین محسوب می شود. این سنگ در رنگ های متنوعی از جمله رنگ های قرمز، سیاه ، قهوه ای ، صورتی، آبی و سبز عرضه میشود که به همین دلیل از آن میتوان به راحتی در هر مکانی استفاده کرد. این سنگ بسیار مقاوم است و از قابلیت صیقل پذیری بالایی برخوردار است. همچنین در برابر نفوذ آب مقاوم است.

از دیگر ویژگی های خاص این سنگ میتوان به این مورد اشاره کرد که از آن میتوان در کنار سایر مصالح استفاده کرد و به همین دلیل کاربرد بسیار زیادی در ساختمان دارد.

به دلیل مقاومت در برابر حرارت و مقاومت در برابر نفوذ آب میتوان از این سنگ در دکوراسیون آشپزخانه، سینک روشویی و کانتر استفاده کرد. این سنگ در برابر ساییدگی و خوردگی هم مقاوم است و به همین دلیل از نوع ارزان آن برای راه پله استفاده می شود.

به دلیل اینکه این سنگ در کشور فراوان است، قیمت مناسب تری نسبت به سایر سنگ های ساختمانی دارد و نگهداری از آن هم هزینه کمتری دارد.

 سنگ تراورتن

این سنگ از نوعی رسوبی است و از کلسیت کریستال ساخته شده است و در رنگ های کرم، سفید و خاکستری عرضه می شود. از این سنگ در نماهای مدرن و کلاسیک استفاده می شود و همین دلیل کاربرد آن زیاد است. بافت تراورتن متخلخل است و به دلیل اینکه در زمان رسوب گذاری ممکن است ترکیبات متفاوتی وجود داشته باشد، در رنگ های متنوعی وجود دارد.

از این سنگ به دلیل خاصیت صیقل پذیری و برشکاری بالا در نماهای حجمی استفاده می شود. این سنگ درخشندگی زیادی دارد و در نماهای رومی میتوان با استفاده از آن انواع حجم های لازم را به دست آورد.

 دلیل ساختار متخلخل این سنگ مقاومت آن در برابر عواملی مانند انبساط، یخ زدگی ، انقباض و … بالا است. همچنین این تخلخل باعث میشود از این سنگ در کفپوش های ساختمانی هم استفاده شود زیرا مانع سر خوردن میشود. سنگ تراورتن از گرانیت ارزان تر است به همین دلیل از استفاده از آن رایج تر است. 

سنگ کوارتزیت

سنگ کوارتزیت نوعی سنگ دگرگونی بسیار سخت است که در اثر دگرگونی ماسه سنگ در اثر فشار و گرمای بسیار زیادی در لایه‌های زمین به وجود آمده است. این سنگ سطحی زبر و سخت و در عین حال بلوری دار دو در رنگ‌های قرمز، خاکستری و قهوه‌ای موجود است. کوارتزیت از انواع سنگ های ساختمانی با ظاهری شبیه مرمریت ولی مقاومت بالاتر و مشابه گرانیت ولی سخت‌تر از آن است. قیمت سنگ کوارتزیت نسبت به سایر سنگ‌ها پایین‌تر است.

به علت مقاومت در برابر هوازدگی سنگ کوارتزیت برای پوشش دیوارها، نماکاری ساختمان، مرمت دیوارها، کفپوش‌ها گزینه مناسبی است. همچنین در دکوراسیون داخل خانه مثل آشپزخانه، پذیرایی و سرویس بهداشتی کوارتزیت کاربرد دارد.

سنگ پلاک به انواعی از سنگ های طبیعی گفته می شود که میتوانید از اینجا درباره آن ها بخوانید.

سنگ مرمر

سنگ مرمر نوعی سنگ آهکی است که تحت فشار و حرارت به واسطه تبلور مجدد هنگام دگرگونی سنگ‌های آهکی ایجاد می‌شود. این نوع سنگ هم به صورت یکدست و هم با رگه‌هایی به رنگ‌های متنوع یافت می‌شود. این رگه‌ها به دلیل ناخالصی‌هایی است که در سنگ آهک اولیه وجود داشته است. مرمر با رنگ‌هایی متمایز از دیگر سنگ‌های طبیعی دیده می‌شود. رنگ‌هایی مانند قرمز، زرد، سفید، خاکستری، ارغوانی و سبز.

سنگ مرمر از قابلیت صیقل پذیری بالایی و سطحی آینه‌ای دارد. به دلیل جلای بالا و رنگ‌های زیبا از انواع سنگ های ساختمانی است که برای دکوراسیون داخلی، کف‌پوش، ستون‌ها، پله‌ها و تزئینات داخل ساختمان استفاده می‌شود. سطح درخشان و نگهداری و تمیز کردن آسان سنگ مرمر آن را مناسب کاربرد در آشپزخانه می‌کند.

البته قیمت سنگ مرمر در مقایسه با سایر سنگ‌هایی که در دکوراسیون داخلی ساختمان به کار می‌روند بالاتر است.

سنگ مرمریت

یکی دیگر از انواع سنگ های ساختمانی سنگ مرمریت یا ماربل است. این سنگ، سنگی آهکی رسوبی است. مرمریت گاهی با مرمر اشتباه گرفته می‌شود اما در واقع هیچ شباهتی به سنگ مرمر ندارد چون سنگ مرمر از دگرگونی سنگ آهک به وجود آمده ولی مرمریت رسوبی است. این سنگ به سه دسته سنگ چینی، سنگ کریستال و سنگ ابری دسته‌بندی می‌شود. سنگ مرمریت چینی بافتی ریزدانه و بلورین دارد که به سه نوع چینی سفید، چینی کریستال و چینی خاکستری تقسیم می‌شود. سنگ مرمریت کریستال بافتی دانه درشت و بلورین دارد و سنگ مرمریت ابری نیز از نوارهای غیر موازی حاصل از تجمع کانی‌های روشن و تیره تشکیل می‌شود.

 

این سنگ نسبت به سایر سنگ‌ها سبک‌تر اما پایدارتر است. سنگ مرمریت آب را جذب نمی‌کند اما در برابر هوازدگی و باران‌های اسیدی مقاومت کمی دارد. همین مقاومت کم باعث شده که این سنگ بیشتر در داخل ساختمان مثل کف‌پوش و دیوار پوش استفاده شود. مرمریت همچنین برای استفاده در دیوار پارکینگ و دیوار‌های راه پله مناسب هستند.

 

ماسه 

ماسه سنگ حاصل ته‌نشینی ماسه‌ها در کف رودخانه یا جویبار است. این سنگ جزء سنگ‌های رسوبی است و از پیوند دانه‌های سیلیسی حاصل می‌شود. ماسه سنگ به رنگ‌های سفید، خاکستری، قهوه‌ای مایل به قرمز، زرد، قرمز و قهوه‌ای وجود دارد و به دلیل تطبیق‌پذیری بالا یکی از انواع سنگ های ساختمانی است که در داخل و خارج ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

از ماسه سنگ می‌توان در کف‌پوش، دیوار پوش، پوشش سقف، بالکن‌ها، استخرها و پاسیوها استفاده کرد.

 

آنتیک

سنگ آنتیک از کنار هم قرار دادن خرده سنگ‌های تراورتن با مواد چسبنده ساخته می‌شود. سنگ‌های تراورتن به طور طبیعی و یا در حین فرآیند استخراج از معدن ممکن است شکسته و خرد شوند. معماران و طراحان از این ضایعات با نام سنگ آنتیک برای زیباسازی نمای داخلی و بیرونی ساختمان، کفپوش‌ها، محوطه‌سازی اماکن تفریحی، باغ‌ها و ویلاها استفاده می‌کنند.

سنگ‌های آنتیک در مقایسه با سایر انواع سنگ های ساختمانی نرم‌تر و انعطاف‌پذیرتر هستند. وجود تخلخل در سنگ‌های آنتیک امکان چسبندگی این سنگ‌ها بر روی هر نوع دیواری (گچی، سیمانی، سرامیکی و…) ممکن می‌کند.

سنگ‌های آنتیک نسبت به تغییرات محیطی، یخ زدگی، رطوبت، فشار، خراش، سائیدگی و آتش مقاوم هستند. به علت مقاومت بالا در برابر گرما از آن برای زیبا سازی فضای خارجی شومینه‌ها استفاده می‌شود.

 

 اسلب طبیعی

سنگ اسلب طبیعی محصولی طبیعی است که صفت مشخصه آن نوع و ترکیب مواد معدنی تشکیل دهنده آن است. این سنگ یکی از انواع سنگ های ساختمانی است که هیچ‌گونه آلاینده‌ای مضر برای سلامتی ندارد. به همین دلیل از آن می‌توان در محیطی‌هایی مانند آشپزخانه به راحتی استفاده کرد. سنگ اسلب آتش‌زا نیست و به هنگام آتش‌سوزی هیچ ماده خطرناکی مضر برای سلامتی، تولید نمی‌کند. همچنین نیازی به پوشش‌های شیمیایی، مواد اشباع کننده و یا انواع روکش‌ها ندارد. این سنگ ساختمانی در انواع رنگ‌ها، ساختارها و بافت‌های مختلف در دسترس است؛ بنابراین معماران با طیف وسیعی از انتخاب روبرو هستند تا آن را برای هر نوع فضا و یا نمایی به کار ببرند. از موارد کاربرد و استفاده این نوع سنگ می‌توان به‌عنوان سنگ تزئینی در دیوارها و به‌عنوان کف‌پوش ساختمان نام برد.

 

غیر از انواع سنگ های ساختمانی که در این متن معرفی شدند، سنگ‌های ساختمانی زیادی وجود دارند که هر کدام خصوصیات و کاربردهای مختلفی دارند. سنگ‌هایی مانند لاشه، اسلب، توف، قواره، پلاک، مالون، گیوتین، ازاره، دیوریت و غیره. در این متن به معرفی انواع سنگ های ساختمانی پرکاربرد پرداخته شده که امیدواریم مفید واقع شده باشد.

شما می توانید از اینجا درباره سقف کاذب مناسب برای اشپزخانه بخوانید.

یک نظر در “سنگ های ساختمانی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *